Over Jasper Smit

Jasper Smit (finalist Cameretten 2015)

Jasper zingt over hele dikke vrienden, gemiste bussen, vioolmeisjes, op de Kalverstraat-met-hotel komen en katten. Want dat zijn kak-belangrijke onderwerpen. Met een grote glimlach gooit hij bommetjes in liedjes-vorm: vaak grappig, altijd schurend, schaamteloos eerlijk.

Zanger van scherpe en grappige liedjes, waarbij hij zichzelf zeer kundig op de gitaar begeleidt
De Volkskrant

Straks komt er niemand op m'n feestje (6+/8+)

Vanaf 2018 speelt Jasper ook voor kinderen: échte kleinkunstliedjes voor iedereen vanaf 6 óf vanaf 8 jaar. Want kinderen hebben genoeg dingen aan hun hoofd die grote kleinkunstliedjes verdienen. Over woorden die je niet mag gebruiken, over irritante grote zussen waar je toch niet zonder kunt, over hoe goed het is om Nee! te zeggen en over bang zijn dat niemand op je feestje komt. De lat ligt hoog want het moet echte kleinkunst zijn: spannend, meezingbaar, vaak grappig, goudeerlijk en met een vlijmscherp randje.

Hilariteit en ontroering gaan hand in hand, en zowel qua mimiek als tekstueel bespeelt de ervaren Jasper met gemak het podium en publiek. Jasper kan remmen en gas geven. Hij durft stiltes te laten vallen, om uiteindelijk (...) publiek en jury in te pakken."
Jury Cameretten Festival

Ik ben een ambachtelijk liedjesschrijver, een kleinkunstenaar die steeds meer de rust vindt om mooie en moeilijke dingen over het voetlicht te brengen. Mijn liedjes zijn scherp, grappig en meezingbaar. Onder de (muzikale) oppervlakte gebeurt een boel, maar dat hoeft het publiek niet te horen: zij hoeven alleen maar te weten dat het goed komt en dat geen optreden ooit gelijk is.

Jasper Smit