Biografie

Jasper Smit Jasper Zelf Cabaret Tekst Liedjes

Ik ben een ambachtelijk liedjesschrijver, een kleinkunstenaar die steeds meer de rust vindt om mooie en moeilijke dingen over het voetlicht te brengen. Mijn liedjes zijn scherp, grappig en meezingbaar. Onder de (muzikale) oppervlakte gebeurt een boel, maar dat hoeft het publiek niet te horen: zij hoeven alleen maar te weten dat het goed komt en dat geen optreden ooit gelijk is.

Als de helft van cabaretduo Olaf en Jasper maakte ik tussen 1998 en 2010 vijf voorstellingen en trad meer dan duizend keer op. We wonnen de Utrechtse Cabaretprijs en in 2007 de publieksprijs van het Cafétheaterfestival. We behaalden de halve finales van het Amsterdams Kleinkunst Festival en het Cameretten Festival. Vanaf 2005 was het duo aangesloten bij TC Management en traden we op door heel Nederland. Na twaalf jaar ben ik solo verder gegaan: het werd hoog tijd om me vrijer te ontwikkelen als cabaretier en als liedjesschrijver.

In 2015 behaalde ik de finale van het Cameretten Festival met mijn solo-programma Dikke Vriend. Ik speelde de finale in het Nieuwe Luxor in Rotterdam en ging toen op een tournee van ruim vijftig voorstelling. In theaters van heel klein tot heel groot scherpte in mijn vaardigheden aan. 

Sinds 2018 maak en speel ik vooral kleinkunstliedjes voor kinderen en ik heb nog nooit iets gedaan dat zo goed bij me past. Kinderen hebben genoeg dingen aan hun hoofd die echte kleinkunstliedjes verdienen, en die schrijf ik!